845 miljoen mensen hebben nog steeds toegang tot #DrinkingWater nodig om het 2030 #UN-doel te bereiken

| Augustus 30, 2019

Zeven landen bieden nog steeds minder dan de helft van hun bevolking toegang tot basis drinkwater, terwijl andere 40-landen geen basis sanitaire voorzieningen hebben voor minstens 50% van de burgers, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Het komt aan het licht na een nieuwe studie, getiteld Vooruitstrevende landen, onthult de meest en minst vooruitstrevende landen op basis van belangrijke sociale, ecologische en economische indicatoren.

Het aandeel van de wereldbevolking dat gebruikmaakt van veilige drinkwaterdiensten zou 71% zijn in 2017, terwijl een extra 19% gebruik maakt van basisdiensten. Dit betekent dat 785 miljoen mensen nog steeds geen toegang hadden tot zelfs basis drinkwater volgens de nieuwste beschikbare cijfers.

Van de door 146 beoordeelde landen bieden slechts vier 100% van de bevolking toegang tot minimaal basiswater en sanitaire voorzieningen: Nieuw-Zeeland, Israël, Qatar en Singapore.

De VN heeft opgeroepen tot universele en gelijke toegang tot veilige en betaalbare drinkdiensten door 2030, om de vermijdbare gezondheidsrisico's veroorzaakt door vervuild of vervuild water te verminderen. Deze risico's omvatten infectieziekten zoals cholera, hepatitis A en tyfus.

Uit analyse blijkt dat de landen met de armste watervoorraden een hoger aantal sterfgevallen als gevolg van infectieziekten hebben dan landen met betere voorzieningen.

In landen waar minder dan 70% van de mensen toegang heeft tot basis drinkwater, werden gemiddeld 486 sterfgevallen per 100,000 mensen gerapporteerd in 2018, vergeleken met slechts 88.3 sterfgevallen per 100,000 mensen uit landen met betere drinkwaterdiensten.

Van de 146-landen waar gegevens over de watervoorziening beschikbaar zijn, heeft de Centraal-Afrikaanse Republiek de meeste sterfgevallen als gevolg van infectieziekten in 2018, waarbij 1,209.3 werd gerapporteerd per 100,000-bevolking. Slechts 54% van de bevolking heeft toegang tot minimaal basis drinkwater en 25% heeft toegang tot basis sanitaire voorzieningen.

Landen met slechte watervoorziening ervaren ook een hogere kindersterfte. Landen waar minder dan 70% van de bevolking toegang heeft tot basis drinkwater meldde 486 kindersterfte per 1,000 levendgeborenen, vergeleken met alleen 88.3 sterfgevallen per 1,000 levendgeborenen op andere locaties.

Landen met de armste watervoorraden:

Land

Toegang tot minimaal basis drinkwater (% van de bevolking)

Toegang tot ten minste basis sanitaire voorzieningen (% van de bevolking)

% van de bevolking met toegang tot basis drinkwater en elementaire sanitaire voorzieningen

Eritrea

19.29

11.26

2.17

Ethiopië

39.12

7.08

2.77

Tsjaad

42.54

9.55

4.06

Madagascar

50.62

9.69

4.91

Niger

45.8

12.9

5.93

Naast het beoordelen van watervoorziening en sanitaire voorzieningen, Vooruitstrevende landen analyseert rapporten van de Verenigde Naties, het Global Gender Gap Report, UNICEF en niet-gouvernementele organisaties om te onthullen welke landen de afgelopen vijf jaar de meeste vooruitgang hebben geboekt op weg naar wereldwijde gelijkheid.

Uit de analyse blijkt dat Noorwegen het meest vooruitstrevende land is, dat 83.5% van zijn genderkloof heeft gesloten en 90.26 punten scoort uit 100 op de Social Progress Index. Dit meet indicatoren die bijdragen aan de basisbehoeften van de mens, de basis van welzijn en kansen.

In vergelijking met de doelgrenzen voor belangrijke kwesties, presteert de wereld slechter in veel aspecten van sociale vooruitgang ten opzichte van economische middelen. Het grootste gebied van onderprestatie is water en sanitaire voorzieningen, dat de afgelopen vijf jaar slechts een kleine verbetering (+ 1.61 punten) heeft gezien.

Het onderzoek is gepubliceerd voorafgaand aan de World Water Week, die wordt georganiseerd door het Stockholm International Water Institute en begint op 25th August. Het evenement is gericht op het aanpakken van mondiale waterproblemen zoals voorzieningen, vervuiling en sanitaire voorzieningen en gerelateerde internationale ontwikkelingsdoelen.

De resultaten van het onderzoek.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Verenigde Naties, Water

Reacties zijn gesloten.